nieuw energielabel

energielabel 2021

Vanaf 1 januari 2021 nieuw energielabel  

Volgens de overheid is die een stuk nauwkeuriger dan de huidige en volgens energieadviseurs ook minder fraudegevoelig. Maar Vereniging Eigen Huis (VEH), de belangenclub van huiseigenaren, vindt het nieuwe label te duur en te weinig toevoegen.

Nu kun je online een energielabel voor je huis aanvragen door vragen te beantwoorden en documenten en foto's te uploaden, die dan door iemand gecontroleerd worden. Maar vanaf 1 januari is dat niet meer toegestaan. Dan moet je een energieadviseur laten langskomen. Die controleert wat voor een isolatie, glas en verwarming je hebt. Op basis daarvan krijgt je huis dan een label dat gaat van G tot A++++.

Duurder

Het nieuwe energielabel gaat zo'n 100 euro kosten voor een appartement en 200 voor een huis. Dat verwacht althans het kabinet. VEH denkt dat het nog een stuk duurder wordt. Het oude energielabel is sowieso veel goedkoper, vaak rond de 7,50 euro.

Informatie

In januari en februari 2015 heeft elke woning in Nederland van de overheid een voorlopig energielabel gekregen. Dit voorlopige label is een schatting, gebaseerd op gegevens als type huis, grootte en bouwjaar. In de praktijk kan jouw woning een beter of slechter energielabel hebben. Heb je bijvoorbeeld recent de zolder geïsoleerd en een nieuwe cv-ketel aangeschaft, dan is het voorlopige label ‘verouderd’ en kan het definitieve label beter zijn. 

Europese regelgeving schrijft voor dat een koper moet kunnen zien welk energielabel een woning heeft. Daarom moet de verkoper het definitieve label uiterlijk bij de overdracht aan de koper overhandigen. Een voorlopig label is dan niet voldoende.

Wil je wel graag weten wat jouw voorlopige energielabel is? Kijk hiervoor op Zoekuwenergielabel.nl. Heb je jouw label definitief gemaakt, dan is dat ook op deze website te vinden, maar dan met de vermelding ‘definitief’ erachter.

Definitief energielabel

Je kunt het definitieve energielabel aanvragen op Energielabelvoorwoningen.nl. Dit is een website van de overheid, waar je moet inloggen met je DigiD. Hierna kun je eventuele energiebesparende maatregelen die in jouw woning zijn genomen invullen en daar bewijs van aanleveren (denk aan foto’s van je cv-ketel of een factuur van een isolatiebedrijf). Alles ingevuld? Dan kies je uit de lijst van aanbieders een erkend labeladviseur die jou een definitief label kan verstrekken. De kosten hiervoor variëren van enkele euro’s tot enkele tientjes. Het hele proces gaat schriftelijk en binnen enkele dagen na het invullen heb je het label in huis. Een afschrift daarvan verstrek je aan de koper.

Het energielabel is niet voor alle woningen verplicht. Voor monumenten geldt de verplichting bijvoorbeeld niet. Mensen die in de afgelopen jaren een energielabel hebben aangevraagd, hoeven geen nieuw label aan te vragen. Het oude en het huidige energielabel blijven tien jaar geldig.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Bij sommige woningen of bijzondere gebouwen is een energielabel niet verplicht. Bijvoorbeeld bij een beschermd monument of fabriekshal.

Wilt u meer informatie over het verkopen of verhuren van uw woning neemt u zeker even contact met Next Move Makelaars op. 

Meer weten?
Neem contact met ons op
Meer informatie