Wat is de beste tijd om je huis te verkopen?

Is er een jaargetijde waarin je huis beter verkoopt? Op welke dag kun je je huis het beste te koop zetten? We vragen het rond bij particulieren of ze hier een mening over hebben.

De meeste particulieren hebben wel een idee, maar baseren het op hun gevoel en dat is zeer uitlopend.

Bijvoorbeeld: “In de lente! Want dan ziet alles er zo mooi uit.

“In de winter!” Want dan zitten mensen meer binnen en hebben meer tijd om te kijken.

“”niet in de zomervakantie!” want dan zijn mensen weg

Tijd dus om op onderzoek te gaan. We komen terecht bij Funda en het kadaster.

Funda

Als je naar de bezoekers op Funda kijkt dan zijn er het hele jaar door veel bezoekers. Het maakt dus in aandacht op Funda niet zoveel uit wanneer je je huis te koop zet. Er zijn wel een paar kleine nuances, die natuurlijk ook per huis kunnen verschillen.

In de zomer heeft men tijd

In de zomervakantie is het in Nederland op veel plaatsen rustiger, bijna geen file meer, genoeg zitplaatsen in de trein. We noemen het komkommertijd en je zou dan veronderstellen dat als je je huis in de zomer wilt gaan verkopen dat je dan wacht tot na de vakantie als iedereen weer terug is van vakantie.

Het blijkt dat er inderdaad wat minder bezoekers zijn in de zomervakantie, maar het verschil is erg klein. In de andere maanden zijn er gemiddeld 11,6 miljoen bezoeken per maand, in de zomer zijn er gemiddeld 11,2 miljoen bezoeken. Maar er is zeker een reden om je huis in de zomervakantie te plaatsen. In de zomervakantie nemen mensen meer tijd om de huizen te bekijken op Funda, een bezoeksessie duurt langer dan in de andere maanden. Het is wel zo dat de bezichtigingen wellicht iets later worden ingepland, want in een normale maand komt 7-8% uit het buitenland en in de zomervakantie 10%. De huizenzoektocht gaat dus ook door als mensen op vakantie zijn. De drukste zomerdag op Funda in 2018 was 29 augustus. Als je een huis hebt met een prachtige bloementuin of een prachtige blauwe regen, dan is er zeker een voordeel te behalen in de lente of de zomer, de tuin verkoopt beter als alles in bloei staat. 

Wintermaanden

De wintermaanden zijn het drukst bezocht op Funda met een uitschieter in december. Bij het presenteren van je huis is het beter om de nadruk meer op de binnenruimte te leggen omdat de tuin in dit seizoen minder aantrekkelijk is. Weet je in de zomer al dat je gaat verkopen in de winter? Dan is het slim om een alvast  paar foto’s te maken van je tuin in de lente of zomer. De makelaar kan deze dan gebruiken bij de presentatie als mensen benieuwd zijn naar de zomersetting.

Transacties

Als je naar de huizentransacties kijkt bij het kadaster dan zijn er uitschieters dat de notaris het druk heeft met de overdrachten. Dit zijn de maanden mei, juli, oktober, november en december. Als de gemiddelde verkooptijd tot aan de overdracht gemiddeld 3 maanden is kun je concluderen dat er meer huizen in de lente en de herfst te koop worden gezet. In de maand december zijn er verreweg de meeste overdrachten. Wij denken dat dit komt om fiscale- en hypotheekleen- voorwaarden. De regels veranderen ieder jaar dus nog snel even regelen bij de notaris.

De beste dag om je huis te koop te zetten.

Op welke dag en tijdstip kun je het beste je huis te koop zetten op de website / social media en Funda zetten?

De social media goeroes weten het vaak wel te onderbouwen, wanneer er de meeste respons komt voor een bepaald artikel of dienst. Maar is dit ook van toepassing bij de verkoop van een huis?

Laten we de week even doornemen. 

Op Funda is er een klein verschil in bezoekers per dag. De meeste bezoekers zijn er op woensdag, donderdag is een bezoeksessie het kortst , de minste bezoekers zijn er op zondag (15% minder), maar in het weekend zijn de bezoeksessies wel het langst.

Conclusie:

Elk moment is een goed moment. Het blijft afhankelijk van het soort huis. Er is meer aanbod in de lente en in de herfst dus je kan ook zeggen dat als je in februari je huis te koop zet, je minder concurrentie hebt. Het tijdstip maakt eigenlijk ook niet uit op woensdag zijn er meer kijkers, maar in het weekend kijken ze langer naar de huizen en zijn ze misschien serieuzer?

Eigenlijk is er geen slecht of goed moment, dat is dan weer fijn dat als je verkoopplannen hebt je voor advies bij de plaatselijke makelaar terecht kunt. Zij kunnen je een goed advies geven wat voor jou huis het beste is.

Meer weten?
Neem contact met ons op
Meer informatie