Vrij op naam (v.o.n.) en kosten koper (k.k.)

Kosten koper; achter de vraagprijs staat vaak de afkorting ‘k.k.’. Dit staat voor "kosten koper". Dit houdt in dat de koper, naast de uiteindelijke koopsom, ook de bijkomende kosten moet betalen. 

Vrij op naam wil zeggen dat de kosten voor het overdragen van de woning voor rekening van de verkoper komen. Hierbij kunt u denken aan de overdrachtsbelasting en notariskosten. De notariskosten voor het vestigen van een hypotheek vallen hier niet onder; die zijn voor rekening van de koper.

Vaak worden nieuwbouwwoningen v.o.n. te koop aangeboden. Informeer vooraf duidelijk welke kosten voor rekening zijn van verkoper en welke voor koper. Zo voorkomt u dat u achteraf voor verrassingen te komen staan. Bij bestaande bouw is het bijna altijd "kosten koper".

Een koper moet overdrachtsbelasting betalen bij de overdracht van een bestaande woning. De overdrachtsbelasting is 2%. Voor andere onroerende zaken, zoals bedrijfspanden betaal je 6% overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting is een onderdeel van Kosten Koper. 

Is de veilingfee onderdeel van de kosten koper?

De veilingfee is geen onderdeel van de kosten koper. De fee is onderdeel van de koopsom en kan worden meegefinancierd in de hypotheek.

Valt de makelaarscourtage onder de ‘kosten koper’?

Wanneer je als koper een aankoop makelaar hebt ingeschakeld, dan komt de courtage voor deze aankoopmakelaar voor rekening van de koper. Deze vallen niet onder de kosten koper.

 

Meer weten?
Neem contact met ons op
Meer informatie