Tips om een bod uit te brengen

Waar moet je aan denken voordat je een bod gaat uitbrengen?

 Hoe bepaal je het openingsbod en wat kun je daarna verwachten?

Om het openingsbod te bepalen, stel je eerst de onderhandelingsruimte, jouw ideale prijs én jouw maximale prijs vast. Zo breng je op een doordachte manier je bod uit en kom je uiteindelijk op jouw ideale prijs uit.

De onderhandelingsruimte

In de huidige woningmarkt wordt er snel geschakeld en vaak ben je gefrustreert dat je (weer) een huis misloopt. Via  VENDAS zie je wat anderen bieden en heeft iedereen een eerlijke kans. Maar zet ook zeker geen stappen waar je je niet prettig bij voelt of die gewoonweg niet verstandig zijn. Ben je ervan overtuigd dat dit echt hét huis voor jou is, dan ben je wellicht ook bereid om je openingsbod wat hoger in te zetten om meer kans te maken.

De maximale prijs

Naast het bepalen van de onderhandelingsruimte wil je voor jezelf ook bepalen wat het maximale bod gaat zijn. Je hebt een maximum wat je kunt financieren, maar wat is los daarvan het huis voor jóú waard? Houd er rekening mee dat je niet meer kunt financieren dan 100% van de woningwaarde. Via de biedrobot kun je een maximaal bedrag aangeven tot waar je wilt gaan. 

De ideale prijs

Natuurlijk hoop je dat het openingsbod direct geaccepteerd wordt. Maar de kans is groot dat iemand je overbiedt. Bepaal daarom van tevoren wat je ideale prijs (liggend tussen het openingsbod en jouw maximale prijs) is voor het huis. In de onderhandeling geeft dit houvast waardoor je heel gericht naar je ideale prijs toe kunt werken zonder ‘zomaar’ een nieuw bod uit te brengen.

Ik zie een woning waarvan de veiling reeds loopt, kan ik nog reageren?

Het is verstandig om de makelaar even te bellen. Wellicht dat er nog een opendag komt of dat er een bezichtiging kan worden gepland.

Hoe staat het met je hypotheek?

Voordat je gaat bieden, is het verstandig om meer inzicht te krijgen in je financiële situatie. Je kunt direct bij een bank een offerte opvragen. Je kunt ook naar een financieel tussenpersoon gaan. Zij werken voor verschillende hypotheekverstrekkers en kunnen daardoor kijken welke partij het best aansluit op jouw situatie. Naar aanleiding van dit gesprek weet je wat er financieel mogelijk is en kun je goed voorbereid de onderhandelingen in. Ook kun je via het platform VENDAS in contact komen met geselecteerde ervaren specialisten. 

Het bod uitbrengen

Je weet wat je openingsbod gaat zijn?  Het bod uitbrengen gaat online. Zo heb je zwart op wit wat je hebt uitgebracht en onder welke voorwaarden. Vermeld ook de gewenste aanvaardingsdatum en eventuele aanvullende informatie waarom jouw bod gunstig is voor de verkoper. Wanneer je een goede onderbouwing kunt geven, heb je meer kans dat de makelaar en verkoper het bod begrijpen en je als een serieuze kandidaat zien.

 

Meer weten?
Neem contact met ons op
Meer informatie